Сърбия и Косово успяха да постигнат споразумения относно регистрационните номера и

...
Сърбия и Косово успяха да постигнат споразумения относно регистрационните номера и
Коментари Харесай

Сърбия и Косово постигнаха ключово споразумение

Сърбия и Косово съумяха да постигнат споразумения по отношение на регистрационните номера и документите за пътешестване.

Това заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел в " Туитър ".

Той акцентира, че договарянията са били улеснени от Европейски Съюз и в последна сметка страните са постигнали съглашение.

" В рамките на разговора, подпомаган от Европейски Съюз, Сърбия се съгласи да отстрани документите за влизане/излизане за притежателите на косовски персонални документи, а Косово се съгласи да не ги вкарва за притежателите на сръбски персонални документи ", съобщи Борел.

В същото време сърбите, живеещи в Северно Косово, ще могат да пътуват свободно сред Косово и Сърбия.

" Това е европейско решение. Поздравяваме двамата водачи за това решение ", добави ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз.

Властите на Косово оповестиха, че от 1 август сръбските персонални карти ще престанат да бъдат годни, а на притежателите им ще бъде издадено краткотрайно уверение за влизане. В същото време трябваше да стартира наложителна пререгистрация на колите със сръбски регистрационни табели с регистрационни табели RKS ( " Република Косово " ).

Това решение обаче разгневи косовските сърби и с цел да спре спора, Косово отсрочи възбраната за издаване на сръбски документи до 1 септември.

Днес сръбският президент Александър Вучич съобщи, че страната му , в случай че Европейски Съюз даде гаранции.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР